
Una temporada per gaudir de ben a prop
Les formacions corals residents al Teatre Auditori de Granollers inauguren la temporada 24/25, plena d’emocions i grans reptes
- Amics de la Unió torna a pujar als escenaris del Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música Catalana i L’Auditori de Barcelona, i a col·laborar amb la Simfònica del Vallès i Vespres d’Arnadí, entre d’altres.
- La temporada de Veus, el Cor Jove i el Cor de Cambra inclou una cinquantena de concerts, noves produccions i estrenes absolutes.
- El Gloria d’A. Vivaldi, el Miserere de J.A. Hasse, el Magnificat de J. Rutter o els Chichester Psalms de L. Bernstein entre els plats forts de la temporada.
Veus interpretarà el “Gloria” de Vivaldi amb l’Orquestra de Cambra Terrassa 48, “El conte de Nadal” d’Albert Guinovart amb l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu i el “Miserere” de Hasse amb Vespres d’Arnadí com a inaugural de l’Edició de Pasqua del Festival de Peralada. També estrenarà “Ilse”, el musical de nova creació de Roger Padullés i Jordi Domènech, continuarà l’exitosa gira de “Songs of Hope” i participarà al Certamen Coral Avilés. El Cor Jove recuperarà “Flor de Nit” del mateix Guinovart, col·laborarà amb el Liceu –a “El monstre al Laberint”– i amb la Simfònica del Vallès, a “Videojocs en concert!” i, juntament amb el Cor de Cambra, estrenaran la producció “Jazz al Cor” de Martí Ventura. Aquests últims capitanejaran un “Magnificat” de Rutter participatiu, interpretaran els “Chichester Psalms” de Leonard Bernstein i clausuraran la gira en homenatge a Anselm Clavé.
Veus – Cor Infantil Amics de la Unió inaugurarà la temporada acollint el cor australià Gondwana, que farà parada al Teatre Auditori de Granollers (15/10/24) en el marc de la seva gira europea. «Formen part d’una estructura que implica tot el país, tenen una xarxa coral impressionant que s’estén per diferents ciutats», assenyala Josep Vila Jover. «Ens interessa molt estar en contacte directe amb aquest tipus d’entitats, de les quals en podem aprendre tant a nivell musical i organitzatiu, i que entenen el cant coral –de la mateixa manera que nosaltres– com una eina pedagògica, d’educació i de societat». Aquest concert conjunt inclourà algunes de les obres del repertori Songs of Hope, que enguany es podrà gaudir de forma completa a Alcover (30/11/24), a Olot (27/12/24) i a Vilassar de Dalt (22/03/25). A més, els granollerins també portaran algunes d’aquestes cançons al Certamen Coral Avilés (23 i 24/11/24): «Creiem que és necessari que, de tant en tant, els nostres cors facin lloc a la seva agenda per algun concurs». Cal recordar que aquest estiu, Veus ha sigut premiat amb el tercer premi i el premi a millor interpretació de la cançó japonesa obligatòria al Tokyo International Choir Competition.
La tardor continuarà amb tot un repte: interpretar el conegut Gloria d’Antoni Vivaldi –la catalogada com a RV 589– «amb orquestra moderna, però en la versió coral que, suposadament, el compositor va dirigir amb la seva formació a l’Ospedale della Pietà». Aquesta institució benèfica del s. XIV actuava com a convent, orfenat i escola de música; de fet, les seves internes van arribar a assolir un nivell interpretatiu de tal qualitat que fins i tot les famílies nobles hi enviaven les seves filles perquè hi estudiessin o hi exercissin de mestres. «La versió que interpretarem, per tant, serà per a veus blanques, amb solistes del mateix cor, cosa que serà una oportunitat per elles, per créixer dalt de l’escenari. Es tracta d’una obra exigent per la llargada; alhora, però, és una música tan ben feta, que es fa agraïda de treballar». Aquesta col·laboració amb l’Orquestra de Cambra Terrassa 48 es podrà gaudir al Teatre Auditori de Granollers (27/10/24) sota la batuta de Jordi Casas Bayer, «un director magnífic que té molt clar què vol musicalment i com ho ha d’aconseguir».
Un any més, amb l’arribada de l’hivern, Veus tornarà a l’escenari del Gran Teatre del Liceu. Ho farà per interpretar quatre funcions d’El conte de Nadal d’Albert Guinovart –dues d’escolars i dues de matinals el cap de setmana (17, 20, 21 i 22/12/24)– en la que serà la vuitena edició d’aquest espectacle d’èxit. Enguany, a la mateixa casa d’òpera, també participarà al Concert de Nadal de la Fundació La Caixa (19/12/24) juntament amb un cor d’homes preparat per Lluís Vilamajó. Les col·laboracions estel·lars, però, seguiran a la primavera, amb la inauguració de l’Edició de Pasqua del Festival de Peralada: Vespres d’Arnadí, dirigida per Dani Espasa, els ha convidat a interpretar la part coral del Miserere en Do menor de Johann Adolph Hasse, «una obra molt exigent, un altre repte que ens fa molta il·lusió assumir».
Per a Veus, la temporada continuarà amb una nova producció titulada «Cançons d’aquí», un repertori pensat a mida per al Festival Emergents de L’Auditori de Barcelona (15/02/25) que constarà d’obres a cappella i amb piano de compositors catalans contemporanis: «Hi haurà obres de Josep Vila, Bernat Vivancos, Josep Ollé, Gerard López Boada, Mariona Vila, Anna Capmany… i comptarem amb el pianista Paul Perera, que té una gran experiència en l’acompanyament de formacions corals». Aquest repertori es podrà sentir a diferents municipis catalans –de moment, a Llinars del Vallès (09/02/25) i a l’Auditori de Bellavista (09/03/25)– i, a cada concert, el cor local cantarà juntament amb Veus les últimes cançons.
Finalment, clausuraran la temporada amb l’estrena absoluta d’un musical de nova creació: Ilse, amb llibret de Roger Padullés i música de Jordi Domènech. «Padullés, a més de ser un grandíssim tenor, també és periodista, i fa temps que estudia diferents aspectes de la Segona Guerra Mundial i els camps de concentració», apuntava Vila Jover. «Amb aquests estudis va descobrir la figura d’una supervivent anomenada Ilse. I explicarem la vida d’aquesta persona a través de cançons cantades per infants». Aquesta producció es podrà gaudir al Teatre Auditori de Granollers (11/05/25), a Vilaseca (07/06/25) i a Valls (08/06/25).
Però aquest no serà l’únic musical de la temporada que es podrà sentir a l’escenari vallesà: el Cor Jove Amics de la Unió hi interpretarà Flor de Nit d’Albert Guinovart, amb l’Orquestra Simfònica de la URV (24/11/24) en una versió molt especial. «Tot haurà estat decidit i muntat per joves: començant per la tria de l’obra, que van escollir per votació, i seguint per la direcció d’escena, de vestuaris, els arranjaments o, evidentment, la interpretació». La producció estarà formada, sobretot, per menors de vint-i-sis anys que s’hi hauran implicat de forma voluntària, organitzats en comissions: «tenim molt de talent als cors. Molts han crescut vivint de forma natural aquests espectacles i s’han interessat per fer estudis relacionats amb les arts escèniques o musicals».
Les formacions de veus mixtes residents al Teatre Auditori de Granollers
Una altra gran producció que acollirà la Sala Gran del Teatre Auditori de Granollers serà el Magnificat de John Rutter (12/01/24), que encapçalarà el Cor de Cambra de Granollers i que comptarà amb tota una estela de cantaires participatius. «Tenim la voluntat de continuar apostant per produccions participatives: ja ho vam fer amb el Rèquiem de Fauré fa un parell de temporades», comentava Vila Jover. «Volem posar la nostra estructura a la disposició de la gent, donar-los la possibilitat de formar part d’una producció d’aquestes característiques». Aquest «imprescindible de la creació contemporània», feta de «melodies que apel·len l’espectador i harmonies que, tot i no ser fàcils d’interpretar, s’entenen perfectament», també es podrà gaudir en un format reduït i de forma prèvia a la Parròquia de Sant Esteve de Granollers (10/11/24) i a l’Església de Santa Maria del Mar de Barcelona (12/12/24).
I després de celebrar les festes amb la resta de cors de l’entitat en el tradicional Concert de Nadal a Granollers (15/12/24), les dues formacions de veus mixtes sumaran esforços per interpretar «un projecte que sorgeix de l’amistat»: Jazz al Cor (23/02/24) del pianista i compositor Martí Ventura recupera, d’una banda, una obra titulada Els pecats del cor que es va escriure amb motiu del desè aniversari de l’Escola de Música Amics de la Unió, i de l’altra, estrena «el contrari dels pecats, que són les virtuts». D’aquesta manera, intercalaran els set pecats capitals, que interpretarà el Cor de Cambra, amb les set virtuts –la castedat, la temprança, la caritat, la diligència, la paciència, la benevolència i la humilitat–, que interpretarà el Cor Jove. Música d’impacte que anirà acompanyada d’una selecció de poemes i un text a càrrec del poeta i periodista cultural Esteve Plantada.
De cara la primavera, les dues formacions tenen previstes col·laboracions de primer ordre amb una de les orquestres més importants del panorama català. Amb l’Orquestra Simfònica del Vallès, el Cor Jove recuperarà el projecte Videojocs en concert! (05/04/24), que l’any passat va exhaurir entrades tres setmanes abans de la seva estrena. I el Cor de Cambra acompanyarà l’orquestra vallesana als Chichester Psalms de Leonard Bernstein. «Aquesta és una de les obres que tenia pendent de fer algun dia», assenyala Vila Jover; «És música molt ben feta, amb un llenguatge molt característic». Sota la batuta de Xavier Puig, s’interpretarà a Terrassa (04/04/25), al Palau de la Música Catalana (06/04/25), a Lleida (11/04/25), Igualada (12/04/25), Granollers (13/04/25) i Tarragona (15/04/25) en una gira de Setmana Santa.
Podem dir, per tant, que la temporada del Cor de Cambra acabarà amb aquesta gira i haurà començat, també, amb una altra gira, la del programa Venim de Clavé. Estrenat l’any passat en col·laboració amb el musicòleg Xavier Chavarria, tindrà parada a Les Franqueses del Vallès (19/10/24), Caldes de Montbui (20/10/24), Igualada (16/11/24) i Argentona (17/11/24). Finalment, també podem avançar que el Cor Jove, acabarà la temporada com a cor d’escenari al Gran Teatre del Liceu per interpretar «un dels seus productes pedagògics més ben valorats», El monstre al laberint (29 i 30/04/24, 26 i 27/05/25).